zaterdag 19 december 2015

SSUUUPPEER SOUP: Hoera voor Harira! #perfectalsvoorgerechtjemetKerst

Ik werk in Brussel, in het hartje van Schaarbeek. Bijna aan het Noord-station. Overal zie je er exotische winkeltjes met de lekkerste specerijen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. I'm blessed, I know. 
Dit receptje komt regelrecht uit het land waar m'n heerlijke dadels teelt. Echte dadels. Ik koop ze in een van de heerlijke kraampjes op Place Bienfaiteurs of op de Marché Place des Chasseurs Ardennais Regelrecht uit een exotisch land. Misschien Israel. Misschien Palestina. De geur en smaak van de soep vandaag, doet wegdromen naar deze zinnenprikkelende bestemmingen. Het is kerstvakantie en ik snak naar de zon. 


Over dadels valt er veel te vertellen. Ze zijn natuurlijk gezoet en believe me, eens je er eentje getest hebt, ben je voor de rest van je leven verloren. Ik heb het niet over die gesuikerde troep die je in de winkel vindt, wel over de echte Medjoul. Medjouldadels koop je niet in voorverpakte doosjes. Ze zijn niet ontpit (dat mag je zelf even doen), niet gekonfijt. En een echte medjoul is groot. Minstens 5cm. 

Vaak reageren mensen op mijn Medjoul-probleem (het is inmiddels een probleem...I'm an addict),  dat je toch best wat aankomt van teveel gedroogd fruit. Wel, eet liever een dadel voor je televisietoestel in plaats van een zakje chips. Je bent sneller voldaan want ze barsten van de vezels en mineralen. Daarnaast heb je al de kalium, calcium, fosfor en magnesium die dit vruchtje te bieden heeft. 
Deze soep is een afgeleide van de Harira uit 'The Green Kitchen Travels', op punt gesteld door een mama op mijn school. Als belangrijkste heeft ze Medjouls als geheim. Ze maken de smaak perfect. Het wordt een geheel van heerlijkheden. Smakelijk. 
Een perfect voorgerecht op de Kersttafel! 

Ingrediënten: 

  • 2el olijfolie 
  • 1ui, fijn gehakt 
  • 3 teentjes look, geperst 
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden 
  • 2 hele grote winterpenen, in blokjes
  • 1el verse gember, geraspt
  • 1el sumak 
  • 1el paprikapoeder 
  • versgeraspte kurkuma (zo'n 3cm) 
  • 1el komijnpoeder 
  • een klein blikje tomatenconcentraat 
  • 1 liter water 
  • 2el veganoxx (groentenbouillonpoeder) 
  • 500g tomatenpulp (blend tomaten, ontpit, door de blender,klaar!) 
  • 1el versgeperst citroensap 
  • 1 blikje kikkererwten 
  • 10 fijngesneden dadels 
  • een bos peterselie fijngehakt 
How to: 
  • Verhit de olie in een grote pan. Fruit hierin de ui, de look, de bleekselderij en de winterpenen voor ongeveer vijf minuten. 
  • Hou de boel goed in de gaten. Na vijf minuten voeg je de sumak, paprikapoeder, de gember, de kurkuma en de komijn toe. 
  • Laat een tijdje bakken en roer goed. 
  • Voeg vervolgens het tomatenconcentraat, de tomaten, de veganoxx en de liter water toe. Zet een deksel op de pan en laat 30 minuten op een lag vuurtje koken. 
  • Voeg nu het citroensap, wat peper en zout toe naar smaak. 
  • Als laatste doe je de kikkererwten in de soep en laat je de boel een minuutje compleet doorwarmen. 
  • Schep in kommetjes en dien op met veel verse peterselie en gehakte dadels. 
You'll love it.  I promise.  Shàhiya tayiba, ofwel, smakelijk. 

2 opmerkingen:

  1. Ziet en klinkt er echt overheerlijk uit! Deze proberen we zeker eens uit !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet en klinkt er echt overheerlijk uit! Deze proberen we zeker eens uit !

    BeantwoordenVerwijderen