maandag 15 december 2014

VEGAN HOLIDAYS: Linzen "gehakt"brood, waar ook de vleesliefhebbers U tegen zeggen!

 
Ah de feestdagen komen eraan! Gezellige avonden aan tafel met hapjes en drankjes. In de oven steekt altijd wel iets lekker, dat het huis vult met een heerlijke geur. Of het fondueketeltje staat al te pruttelen.
Maar heb je er ooit al eens bij stil gestaan hoeveel troep wij deze weken wel niet binnenspelen?! De chocoladeventjes en speculazen zijn nog maar net op en daar komen ze al met gefrituurd en vettig eten in overvloed. Dat je dan doorspoeld met een liter alcohol en afsluit met een suikerfestijn. Dit is gewoon te veel voor ons lijfje!

Wat dacht je van dit jaar eens een gezonde veggie kerstmaaltijd op tafel te zetten?
Dit jaar kan dat bij jou veggie "gehakt"brood zijn. De structuur lijkt heel hard op een echt gehaktbroodje en je kan het kruiden zoals je wil.

Als je het meer feestelijk wil maken bak je het met een tomatensausje of een andere glazing boven op. Serveer met lekkere groentjes en zoete aardappel frietjes.

Wat heb je nodig?

  • 200gr ongekookte groene linzen. (gebruik je uit blik dan neem je de dubbele hoeveelheid)
  • 150gr Champignons
  • 1 middelgrote wortel
  • 2 handjes spinazie (grof gehakt)
  • 1 ui
  • 1 dikke teen look
  • 2 eetlepels lijnzaad + 5 eetlepels kokend water
  • 120gr havermout
  • rozemarijn, naar smaak.
  • tijm, naar smaak.
  • een snuifje zout
  • kokosolie of andere olie voor het bakken.
  • eventueel een theelepeltje mosterd als je daar van houd.

How to?

  • Als je droge linzen gebruikt kook je deze eerst, zoals aangegeven op de verpakking.
  • verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Meng het lijnzaad met het kokend water en zet dit even opzij.
  • Rasp je champignons en wortel.
  • Snij je ui en knoflook fijn.
  • Fruit je ui en look in een kookpot met wat olie.
  • Als deze zacht zijn voeg je de wortel en champignons toe. Laat even sudderen.
  • Voeg de spinazie en kruiden toe en zet opzij.
  • Mix 3/4 van de linzen en de helft van de havermout in de foodprocessor.
  • Meng dit in en grote kom met de groenten, het lijnzaad en de rest van de linzen en havermout.
  • Meng alles goed, eventueel met je handen.
  • Als het te droog is kan je een eetlepel of 2 tomatenpuree toevoegen.
  • Leg een bakpapiertje in je cakevorm en schep het mengsel hierin.
  • Bak in de oven voor ongeveer 60 minuten.
  • Laat het even afkoelen dan wordt het nog wat steviger.
  • Feesten maar!



1 opmerking: